АКТУЕЛНО

САСТАНАК ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋЕГ ВИЈЕЋА НАРОДА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ МОМИРА МАЛИЋА СА ГОСПОДИНОМ СТЕФАНОМ ДОНАТИЈЕМ, ВИШИМ ПРЕДСТАВНИКОМ ШЕФА МИСИЈЕ ОЕБС-а У БИХ

Кабинет предсједавајућег Вијећа народа Републике Српске | 30.1.2013. године

Предсједавајући Вијећа народа Републике Српске господин Момир Малић примио је у опроштајну посјету господина Стефана Донатија (Stefano Donati), вишег представника шефа Мисије ОЕБС – а у БиХ. У пријатном разговору, саговорници су се дотакли почетка мандата трећег сазива Вијећа народа, те начин рјешења проблема са конституисањем предсједништва Вијећа народа Републике Српске.

 

Предсједавајући Малић je упознао госте са организацијом и функционисањем Вијећа народа, те их информисао о тренутним активностима у Вијећу народа Републике Српске.
Представници ОХР -а изразили су посебно интересовање за покренуту иницијативу за заштиту виталног националног интереса Клуба делегата из реда бошњачког народа на Закон о гробљима и погребној дјелатности. Предсједавајући Малић је истакао како је процедура за усаглашавање поменутог закона у току, изразивши наду у позитиван исход за све стране након сједнице Заједничке комисије Вијећа народа и Народне скупштине Републике Српске.
Такође једна од тема разговора овог састанка била је и сједница Вијећа народа из прошле године на којој нису усвојени амандмани на Устав Републике Српске. Везано за ову проблематику,  Предсједавајући Малић је изразио жаљење што није дошло до усвајања  поменутих амандмана посебно имајући у  виду да то представља препреку за даљи ток Европских интеграција Републике Српске, апострофирајући посебно одредбе о смртној казни, те да би се у наредном периоду требале повести активности на укидању те одредбе из Устава Републике Српске.
У наредном преиоду договорено је интензивирање сарадње ове двије институције кроз пројекте који би јачали Вијеће народа Републике Српске. Састанку је присуствовао и господин Александар Чупљигин (Alexander Chuplygin), виши представник шефа Мисије ОЕБС – а у БиХ.

Предсједавајући Малић захвалио се господину Донатију за досадашњу сарадњу и подршку, па му зажелио пуно успјеха у будућем професионалном ангажману.