АКТУЕЛНО

ПРИОПЋЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Уред допредсједавајућег Вијећа народа из реда хрватског народа | 15.01.2013. године


На 41. сједници Клуба делегата из реда српског народа  одржаној  12. 11. 2012. године  разматрани  су акти које је усвојила Народна скупштина Републике Српске на  Двадесет првој редовној сједници,  одржаној  01. новембра 2012. године и Двадесет другој редовној сједници, одржаној 07. новембра 2012. године.
Утврђено је да нема повреде виталног националног интереса конститутивних народа, наведених у амандману 77. Устава Републике Српске.

У уторак, 15.01.2013. године, допредсједавајући Вијећа народа из реда хрватског народа, г. Драго Видовић, одржао је састанак са предсједником Заједнице Хрвата Бања Лука, г. Ивицом Дујићем и предсједником Управног одбора Католичког погребног друштва «Свети Марко», г. Стипом Ојданићем. 

 

На састанку је разговарано о Закону о гробљима и погребној дјелатности из перспективе виталног националног интереса хрватског народа. У суботу, 13.01.2013. године, изасланство Клуба изасланика из реда хрватског народа и Заједнице Хрвата Бања Лука, у напријед наведеном саставу, одржало је састанак и са бањолучким бискупом, монс. др. Фрањом Комарицом с циљем дефинирања заједничког става према Закону о гробљима и погребној дјелатности. На оба састанка је констатирана потреба да се предметни закон доради с циљем поштивања и очувања традиције и погребних обичаја како хрватског, тако и припадника свих других народа на простору Републике Српске и Босне и Херцеговине.